Werken aan meer veterinary happiness

shutterstock_291326687

Sinds vorig jaar biedt Veterinary Happiness de gelukkig werken training voor veterinaire professionals aan. Naast de incompany toepassing van deze training is er nu ook de mogelijkheid om je als individu in te schrijven voor deze training.
9 vragen aan Ron de Jong DVM, erkend coach, werkgelukdeskundige en de trainer voor dit programma:

1. Wat bedoel je als jij het hebt over gelukkig werken?

Eigenlijk gaat het over gelukkig-er werken. Als ik jou vraag hoe gelukkig je nu bent in je werk, dan kun je daar een cijfer aan geven. Jij bent degene die het voelt en dus kun je dat zelf scoren. Gelukkiger werken gaat simpelweg over het verhogen van je (gemiddelde) score voor hoe gelukkig je bent in je werk.

2. Waarom is dat nodig?

Dat is niet nodig, maar wel verstandig. Om twee redenen eigenlijk. Als eerste simpelweg omdat we heel wat uren van ons leven bezig zijn met werk en het gewoon zonde is als je daar eigenlijk meer van zou kunnen genieten. Ten tweede is het ook verstandig als je kijkt naar de positieve invloed die gelukkiger werken heeft op je prestaties en je carrière.

3. Wat houdt de training dan precies in?

De training is een programma waarin kennis uit de positieve psychologie en studies rond gelukkig werken wordt gecombineerd met praktijkgerichte onderdelen gericht op de persoonlijke ontwikkelingsstappen die iemand nodig heeft om gelukkiger te werken.

4. Positieve psychologie?

Ehm, ja! De positieve psychologie is een tak van de psychologie die zich bezighoudt met hoe mensen komen tot een positieve situatie, zoals gelukkig zijn of floreren. Dat is een andere benaderingswijze dan kijken naar hoe mensen kunnen herstellen van een negatieve situatie, zoals bijvoorbeeld burn-out of overspannenheid, naar een neutrale situatie zoals dat buiten deze tak gebeurt.

5. Wat neemt een deelnemer mee uit zo’n training?

Dat is heel verschillend. De training is in een groep (max 8 deelnemers), maar iedereen heeft zijn eigen individuele traject. Iedereen werkt aan zijn eigen leerdoel als het gaat om gelukkig werken. Wat goed zou zijn voor de één, werkt daarom nog niet voor de ander. Wat je kunt zeggen is dat een deelnemer in ieder geval meer inzicht krijgt in waar hij of zij zichzelf in de weg staat om gelukkiger te werken. Diegene koppelt die inzichten aan actie om daadwerkelijk gelukkiger aan het werk te gaan. De groep werkt daar overigens wel aan mee. Je deelt met elkaar wat je in je traject tegenkomt en kunt daarbij genieten van elkaars inzichten en successen. Dat zorgt voor een hele positieve sfeer.

6. Voor wie is de training geschikt?

Voor iedere veterinaire professional, jong of oud, practicus of niet-practicus. Het is wel belangrijk dat iemand bereid is om te werken aan gelukkiger werken. Je zult er wat voor moeten doen immers. Ik doe een korte telefonische intake met potentiële deelnemers om zeker te zijn dat de training ook kan bieden wat ze zoeken. Als een andere vorm van ondersteuning meer geschikt is dan wil ik deelnemers daarnaar kunnen verwijzen.

7. Heeft een werkgever er ook wat aan als een medewerker deelneemt aan de training?

Omdat gelukkiger medewerkers gemiddeld genomen gewoonweg beter presteren heeft een werkgever er sowieso baat bij om medewerkers hierin te laten groeien. Maar er zijn ook andere cijfers die in het voordeel van de werkgever werken. Zo zijn gelukkiger medewerkers bijvoorbeeld minder vaak ziek, hebben zij een veel lager risico op burn-out en zorgen gelukkiger medewerkers voor minder verloop in het personeel.

8. Wat vind jij als trainer het leukst aan het geven van deze training?

Eigenlijk is dat hetzelfde waar ik zo enthousiast van word bij coaching. Het is gewoon heel leuk om te zien dat mensen ervoor gaan kiezen dingen anders te doen en te zien dat ze daar zo blij van worden. Toch super om deel van te kunnen zijn! Ik houd ook van de openheid en de positieve sfeer tijdens de training.

9. Wat zou je willen zeggen tegen mensen die geïnteresseerd zijn in de training gelukkig werken?

Stuur me even een mailtje of een appje. En natuurlijk is er op de site  ook meer te vinden over de incompany training en de training voor losse inschrijvingen.

Wil je op de hoogte blijven van Veterinary Happiness? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief op veterinaryhappiness.nl. Je vindt hier op de site ook meer informatie over de training en andere diensten. En natuurlijk ontmoet ik je ook graag op Facebook, Twitter of LinkedIn!

Ron de Jong
06 – 46 17 19 02
ron at veterinaryhappiness.nl
veterinaryhappiness.nl
facebook.nl/veterinaryhappiness
twitter: @vethappy