Eenzaam in de praktijk?

isolated-1188036_1920

Vorige week las ik in ‘Harvard Business Review’ een artikel over eenzaamheid op het werk, een probleem dat zeker ook binnen de praktijkmuren voorkomt. Interessant om eens verder te kijken naar hoe hier verandering in is aan te brengen.

Het hebben van positieve relaties op het werk is een belangrijke factor als het gaat om werkgeluk. Het is dan ook geen verrassing dat eenzaamheid een grote rol kan spelen aan de andere kant van het spectrum. Volgens onderzoek zou eenzaamheid een vergelijkbaar effect hebben op gezondheid en ziektekosten als het roken van 15 sigaretten per dag! Daarnaast zien we vaker minder goede prestaties en is eenzaamheid gekoppeld aan vaker veranderen van baan. Een reden te meer om ook als werkgever hier ook wat meer aandacht aan te besteden.

Kleine aanpassingen in de dagelijkse routine kunnen een groot effect hebben. Zo kan het bijvoorbeeld voor wie normaal gesproken zijn lunch alleen (of helemaal niet) eet, veel betekenen om af te spreken om met iemand anders te lunchen. Maar ook het geven van een gemeend compliment aan een collega kan de sociale banden onderling versterken. Het ervaren van betekenis of zingeving in het werk is een bekende pijler voor werkgeluk (wat overigens niet betekent dat je niet gelukkig kunt zijn in het werk zonder een sterk gevoel van zingeving). Eenzelfde betekenis kunnen delen met collega’s heeft daarbij een sociaal verbindend effect en kan tegen eenzaamheid werken.

Werkgevers kunnen eenzaamheid bestrijden onder andere door mogelijkheden te creëren waarbij kan worden gewerkt aan een gedeelde betekenis. Het helpt om te kunnen onderzoeken wat deze betekenis voor iemand is en te kijken hoe het aan te sluiten is bij de betekenis van collega’s en de praktijkmissie. Mijn ervaring is dat dit onderzoek lang niet altijd de meest voor de hand liggende antwoorden oplevert. Een reden om in gesprek te gaan en niet de betekenis voor anderen in te vullen! Tijd nemen om elkaar beter te leren kennen en sociale support bieden zijn natuurlijk in het algemeen helpende factoren als het gaat om een positievere werkbeleving.

Kleine veranderingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het bouwen van een gezondere en een elkaar meer ondersteunende cultuur. Duidelijk is dat iedereen binnen de praktijk een bijdrage kan leveren om het risico op het ervaren van eenzaamheid op het werk te verkleinen. Wat helpt bij jullie op de praktijk? Wat helpt jou?

Lees het volledige artikel in HBR hier.
Kun je wat extra begeleiding gebruiken? Neem contact op.