Parels delen

elephant-304820_1280

Ik hoorde laatst een mooie analogie. Het ging over patiënten met ernstige gezondheidsklachten waarvoor een drastische verandering in leefstijl nodig is. Als hun arts uitlegt dat deze leefstijlverandering absoluut noodzakelijk is om sterven op korte termijn te voorkomen, schijnt maar 10% van deze patiënten werkelijk die verandering door te zetten. De absolute noodzaak is voor de meerderheid blijkbaar niet genoeg voor verandering. Dit zien we overigens ook bij andere problemen in coaching. Inzicht creëren is belangrijk, maar nog geen garantie voor beweging. Er is vaak meer begeleiding nodig om gestelde doelen te bereiken.

Wat hielp deze patiënten om wel hun levensstijl te veranderen? Een deel van de patiënten kon zich toch bewegen tot de benodigde levensstijlaanpassing door een positief doel te benoemen (bijvoorbeeld het zien opgroeien van een kleinkind). Een positief geformuleerd doel geeft richting. Je ziet waarheen je kunt bewegen in plaats van dat je aandacht gaat naar dat wat je juist moet vermijden. Misschien ken je dit voorbeeld nog wel:

“Denk nu niet aan een roze olifant……”

De opdracht is duidelijk, maar de te vermijden roze olifant zie je toch al duidelijk voor je (ok, het plaatje hierboven helpt nu ook wel). Ook voor Veterinary Happiness kunnen we beter positieve doelen formuleren. Het helpt als we weten hoe zo’n positief doel eruit kan zien. Daarom heb ik tijdens het Nationaal Veterinair Congres opgeroepen voor het delen van successen. En dat doe ik nu ook hier. Voorbeelden van veterinary happiness in de praktijk kun je insturen via het contactformulier op de site (onderwerp ‘parels delen’). Ik kijk uit naar de inzendingen! Ik deel ze graag op de site.

Wil het (nog) niet zo goed lukken met je eigen veterinary happiness of jouw praktijk happiness? Geef niet op! Van de eerder beschreven patiëntengroep kwam het grootste deel van de patientengroep uiteindelijk alsnog tot succesvolle verandering na professionele begeleiding. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.