VH Summer School: Job crafting basics!

VHsummerschool
Iedereen die niet op vakantie is op zaterdag 21 juli en ook geen dienst heeft, kan in één ochtend de basics van job crafting aanleren. Job crafting is de vaardigheid om veranderingen door te voeren waardoor je werk beter bij je past. Het gevolg? Meer werkplezier en betere prestaties!

In deze workshop speciaal voor veterinaire professionals leer je wat belangrijk is om succesvol te zijn als job crafter en ga je aan de slag om jouw volgende stappen naar gelukkiger werken op te starten.

Trainer:
Ron de Jong (DVM) is senior coach en gespecialiseerd in het onderwerp werkbeleving. Hij combineert wetenschappelijke inzichten rondom werkgeluk met praktische oefeningen gericht op persoonlijke ontwikkeling.

Wanneer: 21 juli van 9:30-13:00
Geen plaatsen meer beschikbaar!

Deze losstaande workshop is nagenoeg gelijk aan de eerste module van het programma ‘job crafting voor veterinaire professionals’. Bij voldoende interesse bestaat de mogelijkheid vanuit deze groep ook een vervolg aan te bieden.

Eenzaam in de praktijk?

isolated-1188036_1920

Vorige week las ik in ‘Harvard Business Review’ een artikel over eenzaamheid op het werk, een probleem dat zeker ook binnen de praktijkmuren voorkomt. Interessant om eens verder te kijken naar hoe hier verandering in is aan te brengen.

Het hebben van positieve relaties op het werk is een belangrijke factor als het gaat om werkgeluk. Het is dan ook geen verrassing dat eenzaamheid een grote rol kan spelen aan de andere kant van het spectrum. Volgens onderzoek zou eenzaamheid een vergelijkbaar effect hebben op gezondheid en ziektekosten als het roken van 15 sigaretten per dag! Daarnaast zien we vaker minder goede prestaties en is eenzaamheid gekoppeld aan vaker veranderen van baan. Een reden te meer om ook als werkgever hier ook wat meer aandacht aan te besteden.

Kleine aanpassingen in de dagelijkse routine kunnen een groot effect hebben. Zo kan het bijvoorbeeld voor wie normaal gesproken zijn lunch alleen (of helemaal niet) eet, veel betekenen om af te spreken om met iemand anders te lunchen. Maar ook het geven van een gemeend compliment aan een collega kan de sociale banden onderling versterken. Het ervaren van betekenis of zingeving in het werk is een bekende pijler voor werkgeluk (wat overigens niet betekent dat je niet gelukkig kunt zijn in het werk zonder een sterk gevoel van zingeving). Eenzelfde betekenis kunnen delen met collega’s heeft daarbij een sociaal verbindend effect en kan tegen eenzaamheid werken.

Werkgevers kunnen eenzaamheid bestrijden onder andere door mogelijkheden te creëren waarbij kan worden gewerkt aan een gedeelde betekenis. Het helpt om te kunnen onderzoeken wat deze betekenis voor iemand is en te kijken hoe het aan te sluiten is bij de betekenis van collega’s en de praktijkmissie. Mijn ervaring is dat dit onderzoek lang niet altijd de meest voor de hand liggende antwoorden oplevert. Een reden om in gesprek te gaan en niet de betekenis voor anderen in te vullen! Tijd nemen om elkaar beter te leren kennen en sociale support bieden zijn natuurlijk in het algemeen helpende factoren als het gaat om een positievere werkbeleving.

Kleine veranderingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het bouwen van een gezondere en een elkaar meer ondersteunende cultuur. Duidelijk is dat iedereen binnen de praktijk een bijdrage kan leveren om het risico op het ervaren van eenzaamheid op het werk te verkleinen. Wat helpt bij jullie op de praktijk? Wat helpt jou?

Lees het volledige artikel in HBR hier.
Kun je wat extra begeleiding gebruiken? Neem contact op.

 

Geen tijd? Geen prioriteit!

pexels-photo-705868

 

Als je regelmatig merkt dat je geen tijd hebt voor de dingen die je eigenlijk wel wilt doen, lees dan zeker even verder. Of…heb je daar geen tijd voor? Dan zit je mooi klem! Wordt het niet eens tijd om daar toch wat mee te doen?

Laten we eerlijk zijn. Je hebt wel tijd! Je hebt evenveel uren per dag als iedereen en even veel dagen in de week als een ander. Wat misschien wel verschilt is iets anders: prioriteit!

‘Geen tijd’ is eigenlijk maar zielig. Vind je ook niet? Je bent een slachtoffer van de vierde dimensie. Je kunt er niets aan doen. Als het aan jou gelegen had, koos je voor je passie, je geliefden, voor een gezonde maaltijd, voor je work-out en de perfecte uitvoering van je werk, maar ja… tijd hè? Ja tijd. Die shittijd!

Geen prioriteit is zoveel cooler.

Geen prioriteit is zoveel cooler, zoveel echter, zoveel eerlijker. Want als je in plaats van ‘geen tijd’ zegt ‘geen prioriteit’, dan ben je je bewust van jouw keuze. Je bent geen slachtoffer van tijd, je kiest ervoor om iets met je tijd te doen. Iets waarvan jij denkt dat het nu belangrijker is dan die andere keuze.

Vraag jezelf de volgende keer als je geen tijd hebt, gelijk eens af of ‘geen tijd’ ook ‘geen prioriteit’ betekent. Het dwingt je om even stil te staan bij de keuzes die je werkelijk hebt en dat heeft twee belangrijke gevolgen.

Er wordt eigenlijk een kans gepresenteerd.

Ten eerste zul je er in een aantal gevallen voor kiezen om tijd te spenderen aan datgene waarvoor je aanvankelijk nog wilde zeggen geen tijd te hebben. Je ziet dat er eigenlijk een kans gepresenteerd wordt die je anders op je drukdrukdruk-auto-pilot niet echt gezien zou hebben. Het andere kan wachten of de gevolgen zijn het je waard om nu toch dit ene te doen.

Kiezen voor de beste optie.

Een ander gevolg is het gevoel van invloed. Als je toch doet wat je van plan was te doen voel je je waarschijnlijk beter bij je tijdsbesteding. Je hebt immers bedacht dat dit nu de beste optie is en je hebt er bewust voor gekozen je tijd eraan uit te geven. Jouw keuze, jouw verantwoordelijkheid! Niks geen slachtoffer, gewoon dealen met wat er is. Kun je ook meteen ophouden met balen en klagen. Dat is zo 2017 ;).

Lukt het je niet keuzes te maken die wel goed voor je werken, gun jezelf dan wat hulp en zie wat coaching voor jou kan betekenen. 

Winnaars Veterinary Happiness Award

uitreiking VHA17

Op de afgelopen European Veterinary Congress ‘Voorjaarsdagen’ ontvingen Annemieke Calis, dierenarts in Uithoorn en Angelina de Jong van dierenkliniek Animalis de eerste Veterinary Happiness Award!  Waarom ze genomineerd werden door hun assistenten, lees je in dit artikel in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.  Margriet Nijenhuis van de KNMvD maakte onderstaande filmpjes van ons verrassingsbezoek bij beide praktijken:

VH bij Angelina de Jong
Veterinary Happiness bij Angelina de Jong

VH bij Annemieke Calis
Veterinary Happiness bij Annemieke Calis

De teams van beide winnaars gaan genieten van een luxe praktijklunch, aangeboden door de KNMvD, en krijgen een Veterinary Happiness workshop. Leuk om met deze teams te gaan werken aan nog meer werkgeluk!

Werken aan meer veterinary happiness

shutterstock_291326687

Sinds vorig jaar biedt Veterinary Happiness de gelukkig werken training voor veterinaire professionals aan. Naast de incompany toepassing van deze training is er nu ook de mogelijkheid om je als individu in te schrijven voor deze training.
9 vragen aan Ron de Jong DVM, erkend coach, werkgelukdeskundige en de trainer voor dit programma:

1. Wat bedoel je als jij het hebt over gelukkig werken?

Eigenlijk gaat het over gelukkig-er werken. Als ik jou vraag hoe gelukkig je nu bent in je werk, dan kun je daar een cijfer aan geven. Jij bent degene die het voelt en dus kun je dat zelf scoren. Gelukkiger werken gaat simpelweg over het verhogen van je (gemiddelde) score voor hoe gelukkig je bent in je werk.

2. Waarom is dat nodig?

Dat is niet nodig, maar wel verstandig. Om twee redenen eigenlijk. Als eerste simpelweg omdat we heel wat uren van ons leven bezig zijn met werk en het gewoon zonde is als je daar eigenlijk meer van zou kunnen genieten. Ten tweede is het ook verstandig als je kijkt naar de positieve invloed die gelukkiger werken heeft op je prestaties en je carrière.

3. Wat houdt de training dan precies in?

De training is een programma waarin kennis uit de positieve psychologie en studies rond gelukkig werken wordt gecombineerd met praktijkgerichte onderdelen gericht op de persoonlijke ontwikkelingsstappen die iemand nodig heeft om gelukkiger te werken.

4. Positieve psychologie?

Ehm, ja! De positieve psychologie is een tak van de psychologie die zich bezighoudt met hoe mensen komen tot een positieve situatie, zoals gelukkig zijn of floreren. Dat is een andere benaderingswijze dan kijken naar hoe mensen kunnen herstellen van een negatieve situatie, zoals bijvoorbeeld burn-out of overspannenheid, naar een neutrale situatie zoals dat buiten deze tak gebeurt.

5. Wat neemt een deelnemer mee uit zo’n training?

Dat is heel verschillend. De training is in een groep (max 8 deelnemers), maar iedereen heeft zijn eigen individuele traject. Iedereen werkt aan zijn eigen leerdoel als het gaat om gelukkig werken. Wat goed zou zijn voor de één, werkt daarom nog niet voor de ander. Wat je kunt zeggen is dat een deelnemer in ieder geval meer inzicht krijgt in waar hij of zij zichzelf in de weg staat om gelukkiger te werken. Diegene koppelt die inzichten aan actie om daadwerkelijk gelukkiger aan het werk te gaan. De groep werkt daar overigens wel aan mee. Je deelt met elkaar wat je in je traject tegenkomt en kunt daarbij genieten van elkaars inzichten en successen. Dat zorgt voor een hele positieve sfeer.

6. Voor wie is de training geschikt?

Voor iedere veterinaire professional, jong of oud, practicus of niet-practicus. Het is wel belangrijk dat iemand bereid is om te werken aan gelukkiger werken. Je zult er wat voor moeten doen immers. Ik doe een korte telefonische intake met potentiële deelnemers om zeker te zijn dat de training ook kan bieden wat ze zoeken. Als een andere vorm van ondersteuning meer geschikt is dan wil ik deelnemers daarnaar kunnen verwijzen.

7. Heeft een werkgever er ook wat aan als een medewerker deelneemt aan de training?

Omdat gelukkiger medewerkers gemiddeld genomen gewoonweg beter presteren heeft een werkgever er sowieso baat bij om medewerkers hierin te laten groeien. Maar er zijn ook andere cijfers die in het voordeel van de werkgever werken. Zo zijn gelukkiger medewerkers bijvoorbeeld minder vaak ziek, hebben zij een veel lager risico op burn-out en zorgen gelukkiger medewerkers voor minder verloop in het personeel.

8. Wat vind jij als trainer het leukst aan het geven van deze training?

Eigenlijk is dat hetzelfde waar ik zo enthousiast van word bij coaching. Het is gewoon heel leuk om te zien dat mensen ervoor gaan kiezen dingen anders te doen en te zien dat ze daar zo blij van worden. Toch super om deel van te kunnen zijn! Ik houd ook van de openheid en de positieve sfeer tijdens de training.

9. Wat zou je willen zeggen tegen mensen die geïnteresseerd zijn in de training gelukkig werken?

Stuur me even een mailtje of een appje. En natuurlijk is er op de site  ook meer te vinden over de incompany training en de training voor losse inschrijvingen.

Wil je op de hoogte blijven van Veterinary Happiness? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief op veterinaryhappiness.nl. Je vindt hier op de site ook meer informatie over de training en andere diensten. En natuurlijk ontmoet ik je ook graag op Facebook, Twitter of LinkedIn!

Ron de Jong
06 – 46 17 19 02
ron at veterinaryhappiness.nl
veterinaryhappiness.nl
facebook.nl/veterinaryhappiness
twitter: @vethappy

Op weg naar geluk in de praktijk

0B9F8F07-AA82-4786-899A-93D2FC8222C5

Deze maand veel Veterinary Happiness in het in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde! Naast de oproep voor de Veterinary Happiness Award  (inschrijven kan nog tot 27 februari!)  ook het artikel waarvoor ik door Johan Klein Haneveld werd geïnterviewd.  Voor iedereen die het nog niet heeft kunnen lezen: ‘Veterinary Happiness; op weg naar geluk in de praktijk’.

(De in het artikel beschreven Gelukkig Werken Training is nu naast incompany ook beschikbaar op losse inschrijving! Start 21 maart!)

 

Veterinary Happiness Award 2017!

KNMvD-Veterinary-Happiness-2017

Lukt het jullie om een fantastische werksfeer te creëren en te houden? Zorgt jouw leidinggevende, werkgever of werkplek voor meer werkgeluk? Of ken jij een collega waarvan jij echt happy wordt? Breng je nominatie uit voor de Veterinary Happiness Award 2017! De winnaar en zijn of haar directe collega’s winnen een verzorgde lunch op locatie!

Wie mogen er meedoen?

  • Iedereen die in de veterinaire wereld, of die nu in de praktijk, het onderwijs, de overheid of bedrijfsleven, werkt mag meedoen (ook assistenten / paraveterinairen).

Hoe meld je jouw genomineerde aan?

  • Motivatie in maximaal 600 woorden;
  • Het maken van een filmpje mag ook (tussen de 2 en 5 minuten). Ook andere creatieve nominaties zijn welkom. Motiveer je nominatie dan ook nog even in een korte tekst.

Uit alle inzendingen worden drie genomineerden uitgekozen door een jury. De uitreiking vindt plaats op de voorjaarsdagen 2017. Samen met onze sponsor sturen we de winnaar natuurlijk niet met lege handen naar huis.

Naast de lunch, krijgen de drie genomineerden ook een workshop van Veterinary Happiness aangeboden. Dus schrijf nu een mooie motivatie en stuur dit voor 27 februari 2017 naar Veterinary happiness via het contactformulier.

Voorwaarden Veterinary Happiness Award 2017:

*Alle verhalen of filmpjes kunnen deels of in geheel worden gepubliceerd.
*Het is aan de sponsor voorbehouden beperkingen op te leggen aan het aantal deelnemers van een winnend team.
*Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

De Veterinary Happiness Award is een samenwerking tussen Veterinary Happiness en de KNMvD.

Terugkijken

De start van eelookingbackn nieuw jaar betekent vooruitkijken, het is de week van de beste wensen en de start van veel goede voornemens. Maar heb je wel ook even goed teruggekeken?

Ik was zelf lekker druk de afgelopen tijd. Misschien herken je het wel: veel leuke ideeën en projecten die ik eigenlijk allemaal gisteren af had willen hebben. Realistisch? Nee, absoluut niet. Met een flinke ‘to do’-lijst voor je en een grote drive om dat te halen, lijkt dat wat je werkelijk gedaan hebt soms wel volledig buiten het bewustzijn te blijven. Daarom blik ik regelmatig even terug. Door te kijken naar je successen (hoe klein ook) maak je die vooruitgang zichtbaar en werk je gelukkiger (en daardoor weer beter).

Als ik terugkijk op 2016 zie ik een hele hoop stappen, grote en kleine successen. Een greep uit al dat moois: ik introduceerde de gelukkig werken training in het onderwijs en bij dierenartspraktijken. Wat geweldig om die trainingen te geven en mensen zo te helpen gelukkiger te werken. Het was ook het jaar van de start van de samenwerking met de KNMvD, die de beweging naar een gelukkiger beroepsgroep met ‘Veterinary Happiness’ graag ondersteunt. Ook mocht ik bij verschillende events spreker zijn om te vertellen over sturen op geluk en heb ik veel mensen kunnen helpen hun doelen te bereiken met coachingstrajecten en sparringssessies.

Terugkijken en successen vieren helpt om gelukkiger te werken. Uitkijken naar een motiverend doel is uiteraard ook erg belangrijk. Voor mij is dat komend jaar weer het begeleiden van mensen en organisaties die gelukkiger willen werken. Zo kijk ik bijvoorbeeld uit naar het geven van de volgende gelukkig werken trainingen (nu ook beschikbaar op losse inschrijving!) en naar de projecten die gepland staan. Eén van die projecten is de Veterinary Happiness Award 2017 (zie ook het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van januari 2017), waar ik binnenkort meer over zal vertellen.

Een gelukkig 2017 gewenst!

Wie wordt de werkgever van het jaar?

World's Best Boss

Reuze benieuwd! Dat ben ik. Wie wordt ‘de werkgever van het jaar 2016’ en wat maakt die werkgever nu zo goed?
Het Platform Jonge Dierenartsen (PJD) van de KNMvD heeft de prijs uitgeroepen voor werkgevers die uitblinken in het begeleiden van jonge dierenartsen. Het PJD kiest hiermee voor een positieve reactie op de veel gehoorde verhalen over werkgeverschap dat wel wat te wensen overlaat.
Met veel voorbeelden van hoe het beter kan is de behoefte aan verhalen over waar het wel goed gaat des te groter. En positief nieuws heeft soms een duwtje nodig! De prijs voor ‘de werkgever van het jaar 2016’ past dan ook helemaal in de oproep om successen te delen die ik hier eerder heb gedaan. Mooi!
Ben jij een jonge dierenarts en ben jij erg te spreken over jouw werkgever? Je kunt nog een nominatie doen tot 12 september.
De Veterinary Happiness Award stond ook gepland voor het einde van het jaar en vraagt dezelfde positieve focus en het leren van goede voorbeelden uit de praktijk. Waar ‘de werkgever van het jaar 2016’ zich heel specifiek richt op goede begeleiding van jonge dierenartsen, kunnen voor de Veterinary Happiness Award zowel werkgevers, werknemers als hele teams genomineerd worden. Het leek zowel de KNMvD als mij zonde twee van deze mooie initiatieven binnen twee maanden na elkaar te houden. Daarom krijgen jullie nu een paar maanden extra om te bedenken wie er voor de Veterinary Happiness Award in aanmerking moeten komen. In het nieuwe jaar zal hiervoor in samenwerking met de KNMvD nog een oproep gedaan worden.